Stop ermee!

Iedereen kent wel het gevoel dat je als gevolg van oplopende stress niets meer kunt opnemen omdat ieder volgend beetje informatie de stress doet oplopen tot een ongekend hoge stapel. Je hoofd lijkt dan compleet vol te zitten en dat maakt je er alles behalve kalmer of vrolijker op. Vanzelfsprekend krijg je met een helder hoofd veel meer voor elkaar zodat het prettig zou zijn als de storm in de bovenkamer weer snel beteugeld kan worden. ‘Gelukkig’ wemelt het van de ervaringsdeskundige familieleden, vrienden en kennissen, maar ook van de gelukscoaches en dito media die je er ‘snel en doeltreffend’  weer bovenop kunnen helpen met adviezen als:

  • Kop op
  • Laat het los
  • Ga positieve dingen doen
  • Houd je maar gewoon bezig met het hier en nu

Kortom: stop ermee!

Dergelijke adviezen doen me denken aan een hilarische sketch van Bob Newhart (Bob Newhart Show zeventiger jaren?).

Newhart speelt hier een psychiater wiens patiënt (gepeeld door Mo Collins) hem vertelt dat ze een pathologische angst heeft om levend begraven te worden in een doos. Hij heeft hiervoor slechts twee woorden van wijsheid: “Stop ermee!”
De dame is hierdoor zeer uit het veld geslagen en somt paniekerig nog een paar andere problemen op: ze heeft boulimische klachten,  ze zit vast in een reeks van gewelddadige relaties en is een dwangmatige handwasser. “Hou op,” zegt Newhart op dit alles. “Stop ermee!”
Na vijf minuten is ze zeer verontwaardigd. Geïrriteerd geraakt zegt ze dat ze een hekel aan de therapie heeft. “Het is te snel en het is belachelijk simplistisch!” Als  ​​de psychiater, Newhart, vraagt of ze dan nog meer wil, knikt ze. Hij leunt over zijn bureau en roept; “Stop ermee of ik begraaf je levend in een doos!”

‘Simpele, alledaagse’ vrees kun je soms inderdaad overwinnen door dingen ‘gewoon’ te laten of – te doen. Vaak kun je nog grotere problemen zelfs voorkomen als je jezelf bij de kraag vat en in beweging zet, waardoor je op eigen kracht een bepaalde angst of onzekerheid kunt overwinnen – al dan niet met een beetje hulp.

Wanneer stress zo hoog oploopt dat het lichamelijk welzijn er dusdanig door verstoord raakt dat er chaos in het hoofd ontstaat, is simpelweg ermee stoppen echter lang niet altijd meer zo gemakkelijk. Het toenemen van vermoeidheid doet de weerstand dalen en verstoort o.a. het vermogen tot helder nadenken en focussen. Dit maakt alles bij elkaar tot een grote onoverzichtelijke stapel waar zowel het begin als het eind van zoek lijkt.
Het ‘advies’ van Newhart om ‘ermee te stoppen’ werkt in dergelijke gevallen uiteraard niet!  Hoog opgelopen stress; angsten, daaruit ontstaan destructief gedrag en disfunctionele patronen zet je immers niet ‘zomaar’ even uit. Daar kun je slechts mee afrekenen als je er bewust mee aan de slag gaat.

Stapelen van stress kan zijn als meerdere keren per week verkeerd eten en drinken terwijl we weten dat het ongezond voor ons lichaam is. Brandend maagzuur, een over de kling gejaagde waarde van cholesterol en een verziekte bloedsuikerspiegel zijn mede daarom nog lang de wereld niet uit.
Zo nemen we ook amper de tijd om emoties te verwerken voordat we weer een nieuwe lading stress over ons heen krijgen. We laten onze gevoelens amper nog rustig indalen om erover na te (kunnen) denken – soms is daar ook amper ruimte voor  – en hollen onszelf en anderen daardoor snel voorbij.

Emotionele ongemakken achter de stress zijn ook niet altijd even gemakkelijk te zien. Ze komen  langzaam naderbij, soms vermomd als goedkeuring, als troost of als een gevoel van identiteit. We zijn ons er vaak amper van bewust.
Soms is het daarom zelfs gemakkelijker om tegen onszelf te zeggen dat het allemaal zo slecht nog niet is. Dat het wel meevalt, dat het gewoon de manier is waarop het kan lopen in het leven of dat het allemaal ook nog veel erger kan.

Natuurlijk zou het voor alles en iedereen gemakkelijker zijn als we een knop om zouden kunnen zetten zodra we het commando “stop ermee” te horen zouden krijgen. Zeker een haastige samenleving als de onze, waarin het vooral om productiviteit en winst draait, zou daar goed mee gebaat zijn.
Uiteindelijk weten we allemáál donders goed dat het zo niet werkt. Iedereen heeft immers weleens een stressvolle periode meegemaakt waarin we merkten dat er niet zomaar een ‘knop’ omgezet kon worden. Dat heeft nu eenmaal de ruimte nodig.

Om te kunnen stoppen met het ervaren van stress is het meer dan handig als de problemen worden erkend door zowel jezelf als door omstanders. Er is begrip nodig om je gehoord en gezien te voelen. Hiermee creëer je de ruimte die nodig is om tot rust en inzicht te komen, zodat je kunt werken aan een nieuwe structuur, waarin je bovendien vaardigheden kunt ontwikelen om van binnenuit te stoppen . Hetgeen overigens heel goed onder gestructureerde begeleiding kan plaatsvinden.

Erken daarom stressvolle moeilijkheden wanneer jijzelf of een ander even niet lekker zit en stop vooral met het overslaan van belangrijke stappen op weg naar beter.

Neem hier gerust vrijblijvend contact op voor meer informatie.

Dit bericht is geplaatst in Behandelaar, Burnout, Communicatie, Counselling, Creatief denken, crisis, depressie, Hulpverlening, midlifecrisis, persoonlijke crisis, Persoonlijke ontwikkeling, Samenwerken en getagd, , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

1 Reactie op Stop ermee!

  1. Esther Zonneveld zegt:

    Wat goed om dit te lezen. Teveel mensen lopen veel te lang door met stress, terwijl het juist zo goed zou zijn om af en toe samen met een deskundige je ‘rugzak’ eens na te kijken.
    Knapt een mens enorm van op!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *