Vakantie, stress en bijtanken

En ja hoor, de zon breekt weer wat vaker en krachtiger door en de zomervakantie nadert in een rap tempo. Vrije weken, zonnige dagen op het balkon of in de tuin en al dan niet verre reizen staan weer voor de deur, dus “nog even volhouden en dan kunnen we weer lekker genieten en bijtanken!”

Al bij de eerste zonnestralen  in het vroege voorjaar zie je de mensen vaker naar buiten stappen om een praatje te maken om zich op te laden aan zonlicht en zuurstof. Iedereen ziet er weer vrolijker uit en je merkt dat de mensen weer zin in zomerse bezigheden en vakantie beginnen te krijgen.

Vakantie, stress en bijtankenMoeilijkheden lijken in het zonlicht te verdwijnen en buitenbezigheden zorgen voor afleiding. Je zou haast geloven dat met het betere weer alle problemen als sneeuw voor de zon verdwijnen. Niets is minder waar, want dat wat slechts even niet zichtbaar is of ervaren wordt, is niet zomaar verdwenen. Sterker nog: als je niets met je moeilijkheden doet, vormen ze al gauw een basis voor een groeiende, chaotische stapel.

Ervaring heeft me inmiddels geleerd dat veel mensen tegen de grote vakantie op hun tenen lopen en liever even door blijven ‘stapelen’, in de hoop dat een paar weekjes weg of bij de deur uiteindelijk de oplossing betekenen voor lopende (emotionele) moeilijkheden. Ik heb alleen nèt iets te vaak meegemaakt dat mensen juist in de laatste weken nog even bij me aankloppen om ‘de boel snel weer even op de rails te krijgen.’

Hoe eerder je komt praten, des te beter. Want van spanningen stapelen komt er zeker geen ruimte in het hoofd.
Ook de ‘gewone’ vakantiestress, die gemakkelijker ‘vanzelf’ verdwijnt zodra de reis start of achter de rug is, is niet zelden een gevolg van onderliggende spanningen.

Tijdens de vakantie blijven de hevige spanningen vaak nog wel even uit, maar na de vakantie blijken de problemen van voor de vakantie dan helemaal niet opgelost te zijn. Het is dan ook niet verwonderlijk als de start na de vakantie loodzwaar valt – “Pfff, ik ben net op vakantie geweest, maar veel merk ik er niets meer van.”
Wie echt wil bijtanken kan er daarom beter voor zorgen dat (emotionele) problemen opgelost zijn voordat de reis begint. Je zult zien dat dan ook de ‘gewone’ vakantiestress geen groot obstakel meer vormt.

Praten kan altijd. Zelfs op korte termijn kan er dikwijls al heel wat van de chaotische stapel worden opgeruimd. Zelfs angsten (denk bijvoorbeeld aan vliegangst ) kunnen binnen korte tijd, met gebruik van EMDR, worden opgelost.

Met rust in je donder kun je beter genieten en dan ook kun je veel beter bijtanken. Waarom zou je wachten als je je al zo gauw een stuk beter kunt voelen!?

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *