Drie vragen om uit de put te komen.

Stel: je zit al een poosje in de put, bijvoorbeeld omdat je hoofd omloopt vanwege drukte, verdriet , onzekerheden of  welke stress dan ook.
Het lukt je even niet maar toch heb je in de gaten dat jij het bent die zelf bepaalde stappen zal moeten zetten om weer uit die put te komen. Je hikt er nog tegenaan omdat je ook even niet kunt geloven dat je ook weer uit die put kunt komen.
Toch weet ik dat het je kan lukken om zelf een positieve verandering in gang te zetten. Daartoe hoef je jezelf eerst slechts drie vragen te stellen!

PUT 1Nee, het is zeker niet raar als je in een onzekere stressvolle periode even niet meer  weet hoe je uit de narigheid moet komen.  Het is dan ook logisch dat, wanneer zware emoties je overweldigen, je even geen positieve(re) scenario’s kunt bedenken en alles verloren lijkt. Laat dat gevoel gerust even toe en word je bewust waar je dat in je lijf allemaal voelt!

Tóch zijn er, ondanks alles, altijd mogelijkheden voor handen om jezelf uit die diepe put te bevrijden, je zult het alleen (weer) even moeten gaan zien. Misschien zelfs heel anders!
En hoe ongelooflijk het ook mag klinken: het zal je lukken! Zelfs wanneer je helemaal geen uitkomst meer ziet kun je jezelf de volgende drie vragen stellen:

  1. Wil ik echt verbetering/verandering in mijn situatie?
  2. Gún ik het mezelf werkelijk om me beter te voelen?
  3. Zet ik dan ook de stap om hulp te vragen en aanvaarden?

Als je de eerste twee vragen voor jezelf met ‘ja’ hebt beantwoord zal het antwoord op vraag drie doorslaggevend zijn op je weg vooruit!

Na een derde ‘ja’ is het belangrijk om ook goede hulp te vinden. Goedbedoelde adviezen van mensen om je heen zijn vaak warm en lief maar werken lang niet altijd goed omdat ze vaak vanuit het eigen perspectief worden gegeven. Het is nu eenmaal erg moeilijk om vanuit de gevoels- en denkwereld van de hulpvrager te werken. Elk mens denkt, voelt en reageert anders!

Wat je nodig hebt is een gesprekspartner die in eerste instantie goed naar jou luistert om vervolgens je persoonlijke kracht; je kwaliteiten en talenten te gebruiken om je situatie en daarmee je gemoedstoestand, om te buigen. Een goede hulpverlener zet jou weer op je eigen benen, zodat je vol vertrouwen weer zo snel mogelijk op je eigen manier vooruit kunt!

Ben je al toe aan vraag drie? Je bent hier altijd welkom!

Dit bericht is geplaatst in Behandelaar, Burnout, Counselling, crisis, depressie, herfstdip, Hulpverlening, midlifecrisis, persoonlijke crisis, Persoonlijke ontwikkeling, Relaties, rouw, seizoensdepressie, seizoensdip, Therapie, winterdepressie met de tags , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *