Hoe kom je uit je dip als de bladeren weer vallen?

Als de bladeren weer vallen en de dagen korter worden breekt er voor heel veel mensen weer een sombere periode aan. Ondanks mooie kleuren en taferelen, die ook in deze tijd verschijnen, is het voor hen vooral een lastige periode waarin het amper mogelijk is om ergens van te genieten. Tóch is het mogelijk om iets aan die dip te doen!

Hoe de omgeving ook roept: “zie je dan al die mooie kleuren niet!?”of adviseert: “hup, naar buiten en laat de wind eens lekker door je haren waaien!” het lukt mensen die last hebben van een herfst- of winterdip niet om, hoe dan ook, uit zichzelf te genieten van de herfst- en wintermaanden. Eenvoudigweg omdat ze last hebben van nare symptomen :

  • Vermoeidheid/behoefte aan veel slaap
  • Lusteloosheid
  • Neerslachtigheid
  • Prikkelbaarheid
  • Concentratieproblemen
  • Minder tot geen behoefte aan sociale contacten

bladeren-emovisieOvervallen worden door somberheid is geen ongewoon verschijnsel als het om een ‘gewone’ herfst- of winterdip gaat. Vaak blijkt dat er naast het ontbreken van licht (want dat blijkt een belangrijke rol te spelen) en warmte ook andere aanwijsbare oorzaken bestaan. De meeste gesprekken die ik met mensen die hieraan leden voerde, wezen erop dat er onder het oppervlak nog oude, vergeten of bewust weggestopte pijnen of pijntjes zaten. Het aanbreken van de donkere dagen bleek dan ‘slechts’ een laatste druppel te zijn die de emmer over deed lopen.

Aanhoudende somberheid leidt dikwijls tot een neerwaartse spiraal en dat maakt het lastig om iets te ondernemen, waardoor activiteiten afnemen, gedachten negatiever worden en depressieve gevoelens toenemen.
Het mag duidelijk zijn dat het van belang is om in actie te gaan komen.  Jezelf een flinke schop onder de kont geven is waar je het beste mee kunt beginnen. Maar hoe!?

Jezelf bij de lurven nemen om in beweging te komen is hartstikke moeilijk en lijkt  soms zelfs onmogelijk als je in een dip zit.  Daarom is het belangrijk om jezelf allereerst de vraag te stellen of  je jezelf betere omstandigheden gunt. Als je antwoord daarop ‘ja’ is heb je je eerste halve stap richting verbetering al gezet en kun je beginnen met jezelf aan te sporen: “Hup, naar buiten! Hup in de benen! Zie de prachtige herfstkleuren, ademde frisse lucht in en absorbeer het daglicht, al is dat soms nog zo schaars!”

Wie zichzelf bewust in beweging zet raakt beter in staat een andere manier van kijken, voelen en denken in gang te zetten.  De hersenen gaan anders werken waardoor je beter in staat raakt orde in je hoofd en je leven te scheppen. Je kunt jezelf daardoor ook vervolgens ook betere vragen stellen, zoals: “welk hersenspinsel moet ik allereerst opruimen om mezelf beter te gaan voelen?” Zo ontstaat langzaam maar zeker een nieuwe, opbouwende structuur.
Wie hulp nodig heeft bij het zichzelf een schop onder de kont geven kan vanzelfsprekend bij mij terecht voor gestructureerde, coachende gesprekken. Tijdens deze gespreken word je gestimuleerd om die actie te ondernemen die voor jou nodig is om tot verbetering te komen en leer je de handvatten te benutten die nodig zijn om je geluksgevoel beter vast te houden.
Aarzel niet om de juiste stappen te zetten als het om je eigen geluk gaat,  je bent het immers  dubbel en dwars waard!

NB: Het spreekt natuurlijk voor zich dat bij het minste vermoeden, dat er sprake zou zijn van een heuse depressieziekte of -stoornis, zal worden geadviseerd de (huis)arts te raadplegen.

Dit bericht is geplaatst in Behandelaar, Communicatie, Counselling, Creatief denken, crisis, depressie, herfstdip, Hulpverlening, persoonlijke crisis, seizoensdepressie, seizoensdip, Therapie, winterdepressie, winterdip, Zingeving met de tags , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *