Van slachtoffer naar overwinnaar

Wanneer er een moeilijke situatie op je levenspad ontstaat kom je bloot te staan aan stress. Dit is op zich niet zo schokkend omdat stress (zowel een fysieke als mentale gewaarwording) een natuurlijke reactie is op verandering.
Het wordt pas echt lastig als stress je in zijn greep houdt en je jezelf alleen nog maar als een hulpeloos en onbegrepen slachtoffer kunt zien en voelen, waardoor je het gevoel krijgt dat je telkens in kringetjes draait en geen streep verder komt.  Hoe mooi is het dan om te weten dat je een weg kunt inslaan waardoor je moeilijkheden en de stress daarvan uiteindelijk zelf kunt overwinnen!

Zoals veranderingen positief of negatief kunnen zijn, zo kan ook stress positief of negatief zijn.

Wanneer stress positief is brengt het ons de juiste focus en concentratie op een bijzondere prestatie. Wie dit weet en niet bang is weet dat deze druk je kan helpen om beter te presteren. Daarmee kan ook de vreugde intenser zijn zodra de prestatie is gelukt. Zo kan er weer ontspanning ontstaan.

Bij negatieve stress ontstaat geen ontspanningsmoment. Als je in de emotie/angst blijft hangen loopt de druk hoger op, waardoor het steeds uitzichtlozer wordt. Je kunt je daardoor zelfs bedreigd gaan voelen in dagelijkse behoeften zoals zekerheid, waardering en erkenning. Wie zijn perspectief niet wil of kan veranderen houdt daarmee een slachtofferrol in stand waardoor een negatieve cyclus in stand blijft.

overwinnaarWie de negatieve cyclus wil doorbreken moet beseffen dat er verandering nodig is om daartoe te komen. Natuurlijk is dat hartstikke moeilijk en er is dan ook verantwoordelijkheid en moed voor nodig om uit de slachtofferrol te stappen zodat je nieuwe perspectieven kunt zien die je op betere gedachten brengen. Hiermee kun je weer stappen zetten die je in een opwaartse lijn brengen.

Er is altijd een relatie tussen gevoelens en veranderingen. Hoe begrijpelijk gevoelens van machteloosheid ook zijn, blijf jezelf eraan herinneren dat ze je niet verder kunnen helpen als je ze als een mantra blijft herhalen. Evenals het telkens maar weer buiten jezelf plaatsen van verantwoordelijkheid voor je problemen je niet verder zal helpen.

Wat nodig is om je moeilijkheden beteugelen is stoppen met herhalen van dingen die niet mogelijk zijn en verantwoordelijkheid nemen voor je eigen welzijn. De kwaliteiten en talenten die in je hebt zijn je gereedschap om nieuwe mogelijkheden mee uit te proberen en te vergroten.
Natuurlijk kun je ook anderen om hulp vragen, maar belangrijk is vooral de kracht uit jezelf te gaan halen en ook dingen zelf te doen.  Zo voel je dat je de regie zelf (weer) in handen kunt krijgen en kunnen gevoelens van onzekerheid en machteloosheid langzaam maar zeker plaats gaan maken voor een stuk vertrouwen waarmee je jezelf richting overwinning helpt.

Klinkt dit allemaal iets te gemakkelijk? Dat kan ik me helemaal voorstellen als je het slachtoffer bent van een moeilijke periode in je leven. Het is ook best lastig om anders te gaan kijken!
Hoe heerlijk is het dan om te weten dat je het tóch in je hebt om zelf een overwinnaar te worden!

Voor hulp en inzicht kun je hier uiteraard terecht. Je bent van harte welkom!

Dit bericht is geplaatst in Behandelaar, Burnout, Counselling, crisis, depressie, Hulpverlening, Levensbeschouwing, midlifecrisis, persoonlijke crisis, rouw, Zingeving met de tags , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *