Lastige emoties als levensles

Als het je tegenzit in het leven kan het door overweldigende emoties verrekte lastig zijn om te geloven dat je je moeilijkheden ooit weer zult overwinnen. Wanneer emoties je bang maken wordt het de hoogste tijd om te beseffen dat ze volkomen begrijpelijk en normaal zijn en dat je erop kunt vertrouwen dat ze af zullen nemen als je ze juist de ruimte geeft. Je emoties vertellen iets over jezelf en brengen je, hoe gek het misschien ook klinkt, in de gelegenheid een persoonlijke overwinning te behalen.

Inmiddels heeft het leven zelf wel bewezen dat geen enkel mensenleven voortdurend over rozen kan gaan. Hoezeer het gras bij de buren soms ook heel veel groener lijkt, het kan onmogelijk  alleen maar over pret, plezier en geluk gaan. Tegenslagen en lijden zijn eveneens elementen waar wij vroeg of laat mee van doen krijgen.

Wanneer tegenslag zich aandient en lastige emoties je lijken te overmannen kan het behoorlijk moeilijk zijn om jezelf overeind te houden. Ervoor weglopen is geen optie, want hoe goed je alles ook denkt weg te kunnen stoppen des te groter de kans dat emotionele rommel in je hoofd in een later stadium nog meer problemen veroorzaakt. Wie moeilijke gebeurtenissen en gevoelens leert aanschouwen kan de emoties leren begrijpen en daarmee ook gemakkelijker leren beteugelen.

levensles 1Stop dan ook met je op moeilijke momenten in leven af te vragen waaróm juist jou dit nu weer overkomt, of met roepen dat het onrechtvaardig is, maar bedenk dat zich een levensles aandient waarmee je de kans kunt pakken om jezelf te overstijgen en groei door te maken.

Weet dat er van alles kan gebeuren in het leven en dat alle emoties volkomen natuurlijk zijn, hoe lastig ze ook zijn. Angst, woede en verdriet horen net zo goed bij het leven als blijdschap.Echt!
Kijk emoties recht in de ogen; voel ze in je lijf en geef ze juist de ruimte om in heftigheid af te kunnen nemen. Schreeuwen en huilen kunnen daarbij helpen, maar ook mediteren, wandelen in de natuur en je creatief uiten.

Wanneer het ‘stof’ van de emotie weer wat is gedaald wordt het zicht weer helderder. Zo ontstaat er ruimte om na te denken over mogelijke oplossingen voor je problemen. Weet dat het een gegeven is dat de zwaarte van emoties afnemen als je ze de ruimte geeft. Spanning kan overal in je lichaam ontstaan maar vertrouw er gerust op dat je lichaam het regelt. Ga daarover dus vooral niet in discussie met jezelf!

Op het moment dat de spanning in je lijf afneemt ontstaat er ook weer meer ruimte in je hoofd. Dat is het moment waarop je de boel op een rijtje kunt krijgen door veranderingen in denken en gedrag aan te brengen. Met deze actie komt een oplossing voor je problemen dichterbij of kun je beter werken aan acceptatie.

Wie zijn lastige emoties accepteert en aanschouwt om tegenslag het hoofd te kunnen bieden zal merken dat hij op den duur sterker wordt en gaat ontdekken dat bij een volgende emotionele tegenslag eerder een ‘oplossing’ gevonden kan worden.

Hoezeer je hierbij ook hulp kunt inroepen, het spreekt voor zich dat de ander het voor jou niet kan oplossen. Eigen inzet is dan ook een voorwaarde om tegenslagen en de daaraan verwante emoties het hoofd te kunnen bieden.
Wie volhardt in het accepteren van zijn emotionele levenslessen zal op den duur ervaren dat hij de wereld om zich heen beter kan accepteren, waardoor het leven een stuk draaglijker wordt. Het maakt dat je steeds beter vanuit je eigen kracht kunt werken waardoor je je vrijer in het leven komt te staan.

Hoe mooi is het om te kunnen ervaren dat het onder ogen zien van emoties bij tegenslag je tot een overwinning kan brengen!

Dit bericht is geplaatst in Behandelaar, Burnout, Communicatie, Counselling, Creatief denken, crisis, Hulpverlening, Levensbeschouwing, midlifecrisis, persoonlijke crisis, Relaties, rouw, seizoensdepressie, seizoensdip, Spiritualiteit, Therapie, winterdepressie, winterdip, Zingeving met de tags , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *