Lastige emoties als levensles

Als het je tegenzit in het leven kan het door overweldigende emoties verrekte lastig zijn om te geloven dat je je moeilijkheden ooit weer zult overwinnen. Wanneer emoties je angstig maken wordt het de hoogste tijd om te beseffen dat ze volkomen begrijpelijk en normaal zijn en dat je erop kunt vertrouwen dat ze af zullen nemen als je ze juist de ruimte geeft. Je emoties vertellen iets over jezelf en brengen je, hoe gek het misschien ook klinkt, in de gelegenheid een persoonlijke overwinning te behalen.

Inmiddels heeft het leven zelf wel bewezen dat geen enkel mensenleven voortdurend over rozen kan gaan. Hoezeer het gras bij de buren soms ook heel veel groener lijkt, het kan onmogelijk  alleen maar over pret, plezier en geluk gaan. Tegenslagen en lijden zijn eveneens elementen waar wij vroeg of laat mee van doen krijgen.

Tijdens moeilijke momenten, waarin lastige emoties je soms lijken te overmannen, is het soms moeilijk om jezelf overeind te houden. Weglopen voor lastige emoties is geen optie, want hoe goed je ze aanvankelijk ook denkt weg te kunnen stoppen des te sterker komen ze op een ander moment weer naar voren. Ze vertellen iets over jezelf en bieden juist een levensles aan waardoor je jezelf weer een stukje kunt overstijgen en kunt groeien als mens.

levensles 1De levenslessen die wij op ons pad krijgen kun je leren herkennen door bewust waar te nemen wat er op het moment dat je te maken krijgt met lastige, overweldigende emoties met je gebeurt. Wanneer je de levensles wilt ervaren is het juist belangrijk ze toe te laten.
Hoe onverklaarbaar of gruwelijk onrechtvaardig het ook lijkt als tegenslag op je pad komt en emoties oplopen, stop zo gauw mogelijk met je af te vragen waaróm jou dit overkomt maar bedenk vooral waartoe dit voor jou kan leiden: groei.

Weet dat alle emoties volkomen natuurlijk zijn, hoe lastig ze ook zijn. Angst, woede en verdriet horen net zo goed bij het leven als blijdschap Echt! Kijk ze recht in de ogen; voel ze in je lijf en geef ze juist de ruimte om in heftigheid af te kunnen nemen. Schreeuwen en huilen kunnen daarbij helpen, maar ook wandelen in de natuur en je creatief uiten kunnen de zware last van emoties doen afnemen. Het is een gegeven dat emoties afvlakken af als je je lichaam de ruimte geeft om ze af te voeren maar ga daarbij vooral niet in discussie met jezelf!

Ervaar je emoties, accepteer ze zoals ze in je lijf voelen en ze zullen uiteindelijk afnemen. Vraag je niet af hoe dat kan maar laat ze rustig afnemen. Op een zeker moment merk je dat er meer ruimte is gekomen in je lijf en daarmee ook ik je hoofd. Er is nu meer energie om zelf veranderingen in denken en gedrag aan te brengen, waardoor een oplossing dichterbij komt of waardoor beter aan acceptatie kan worden gewerkt. Kortom: er is nieuwe ruimte voor groei en nieuwe hoop.

Vanuit die nieuw ontstane ruimte kun je beter inzien dat je emoties er waren om ze te overwinnen zodát je die nieuwe ruimte kreeg. Ineens kun je gaan inzien dat het misschien al vaker dezefde emoties waren die je afremde op verder te komen.
Ineens kun je zonder de zware last van de emotie je probleem vanuit een ander perspectief zien en kun je beter nadenken over een (andere) aanpak ervan.
Zo gebruik je lastige emoties als een stuk levensles en ontdek je waartoe dit jou overkwam.

Wie zijn lastige emoties bewust in de ogen kijkt om ze te kunnen laten gaan zal merken dat hij op den duur sterker wordt en gaat ontdekken dat bij een volgende emotionele tegenslag eerder een ‘oplossing’ gevonden kan worden.
Je zult op den duur ook merken dat je de wereld om je heen dan ook beter kunt verdragen en accepteren, waardoor je minder draaglast zult ondervinden. Het leven wordt een stuk draaglijker.

Hoe geweldig zal het zijn om je angsten uiteindelijk los te kunnen laten!

Door het in de ogen kijken van lastige emoties overwin je je angsten en kun je je ook eigen talenten beter gaan zien en ontwikkelen, waardoor je steeds steviger in je eigen kracht komt te staan, sterker wordt en vrijer in het leven komt te staan!
Hoe heerlijk is het om ondanks periodes van tegenslag jezelf eerder een bevrijd mens te kunnen voelen en te ervaren dat de wereld ook voor jou een veilig thuis kan en mag zijn!

Wanneer je het moeilijk vindt om je emoties in de ogen te zien om er sterker van te worden kun je HIER natuurlijk altijd aankloppen voor hulp en ondersteuning.
Jij bepaalt uiteraard altijd zelf of je je (lastige) emoties omzet in een levensles maar een eerste stap is er een in de richting van een overwinning die je verder brengt in het leven!

Dit bericht is geplaatst in Behandelaar, Burnout, Communicatie, Counselling, Creatief denken, crisis, Hulpverlening, Levensbeschouwing, midlifecrisis, persoonlijke crisis, Relaties, rouw, seizoensdepressie, seizoensdip, Spiritualiteit, Therapie, winterdepressie, winterdip, Zingeving en getagd, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *