Even Voorstellen

Mijn eerste artikel wil ik graag benutten om mezelf voor te stellen en een beeld te schetsen van ‘Emovisie’, mijn praktijk voor counselling & coaching.
Een van huis uit creatieve inslag, een kunstzinnige opleiding en een brede muzikale scholing, zijn in combinatie met een aangeboren interesse in ‘de mens’ van grote invloed geweest op mijn huidige werk als counsellor/coach. Creatief denken en handelen is voor mij van groot belang gebleken, daar het mij de nodige inzichten en ontspanning heeft opgeleverd binnen een aanwezige zucht naar diepzinnigheid. Het besef dat ‘praten’ helpt is er van huis uit met de paplepel ingegoten en heeft mij lang geleden al het gevoel gegeven dat ik dáár iets mee moest gaan doen.

Tijdens mijn persoonlijke zoektocht ben ik met een bonte samenstelling van mensen in aanraking gekomen die me vanuit gesprekken aan het denken hebben gezet. Dit heeft geleid tot een groeiende interesse in de psychologie van de mens, waardoor verder onderzoek niet kon uitblijven.
In alle nuchterheid kan ik zeggen dat het me een enerverende tijd en een aantal zeer waardevolle levenslessen heeft opgeleverd. De behoefte om op een dieper niveau met mensen te gaan werken nam toe en kon voor mijn gevoel niet uitblijven. Toen ik met het fenomeen counselling in aanraking kwam, werd dit een belangrijk doel. Juist omdat counselling directief is, want ik vind het van groot belang dat een ieder zijn/haar eigen levensweg bewandelt en daarbij eigen keuzes maakt.

Sinds 2004 ben ik als register-counsellor aangesloten bij de algemene beroepsgroep voor counselling ABvC. Ik help psychisch gezonde mensen, met (tijdelijke) ‘lastige’ emoties. Hierbij kun je denken aan een burnout of een depressie, maar ook aan een anderssoortige moeilijke ontwikkelings-, of levensfase.

Samen met de cliënt ga ik op zoek naar (nieuw) inzicht in een probleemsituatie of een ontwikkelingsfase. Het liefst via een oplossingsgerichte benadering.

Behandeling van angsten en/of trauma’s zijn tevens een onderdeel van de praktijk.

Angst is eigenlijk een normale emotie. Het is niets meer dan een compleet natuurlijke lichaamsreactie op prikkels van buitenaf. In principe is het geheel onschuldig. Denk maar eens aan angst om een presentatie voor publiek te geven, – om een verkeerde beslissing te maken, of – voor een moeilijk examen.

Angst begint pas problematisch te worden als je te lang onder de fysieke, of geestelijke druk daarvan leeft. Als het hinderlijke lichamelijke, of geestelijke gevolgen geeft.  Als angst je gaat beheersen in je doen en laten.
Zo kunnen er bijvoorbeeld concentratiestoornissen ontstaan, waardoor de focus niet komt te liggen op wat op dat moment werkelijk van belang is. Hierdoor beginnen dingen mis te lopen en raak je als mens uit balans.

Met uitzondering van psychiatrische angsten, zijn angsten als bijvoorbeeld examenvrees, presentatieangst, plankenkoorts, verlegenheid, ect. Door de mens zelf , of met professionele hulp te overwinnen. Trauma gerelateerde angsten (ook fobieën), zoals PTSS (post traumatisch stress-syndroom), worden echter niet vaak gemakkelijk overwonnen.

Met gebruik van EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) kunnen we angsten in een gering aantal sessies sterk verminderen, of zelfs totaal laten verdwijnen.

Tijdens de behandeling worden handbewegingen, zachte tikjes tegen benen, of handen, of audioklikken via de oren, door de cliënt gevolgd tijdens het doorlopen van een protocol van vraagstelling. Tijdens deze ‘rondjes’ van links-rechts-bewegingen en korte vraagstelling, worden korte visualisaties van de pijnlijke gebeurtenis uitgevoerd (korte herbeleving). Hier ontstaat een versneld verwerkingsproces, waardoor de negatieve herinneringen hun zwaar beladen karakter verliezen en alsnog vele malen beter worden verwerkt.

Omdat ieder mens wordt gedreven om betekenis en bevrediging in het leven te vinden, kan het in moeilijkere tijden goed zijn om gebruik te maken van een counsellor. Vooral als men het gevoel heeft in een kringetje rond te draaien. Samen (her)scheppen we overzicht in het leven en kan men zich (weer) mentaal fit gaan voelen. Hierdoor kunnen we gemakkelijker doen wat iedereen graag wil doen; genieten van het leven!
http://www.emovisie.nl/

emovisie

Dit bericht is geplaatst in Behandelaar met de tags , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.