“Spiritueel Bewustzijn” – een documentaire van Emovisie

Omdat persoonlijke levensbeschouwingen in counsellingsessies nogal eens aan de orde komen, valt in mijn counsellingpraktijk ook het woord ‘spiritualiteit’ regelmatig. Het is een onderwerp waar velen in geïnteresseerd zijn.
Omdat spiritualiteit een breed begrip is en veel dichter bij een ieder staat dan menigeen misschien zou verwachten, besloot ik eerder al (in december 2011) het artikel “De Spirit van het Begrip Spiritualiteit” te schrijven.

Kort gezegd heeft spiritualiteit te maken met zaken die onze geest betreffen. Het omvat de relatie tussen dat wat door ons (persoonlijk) gedacht, gevoeld en geweten wordt en staat daarmee in verbinding met alles en iedereen om ons heen (spiritueel netwerk).
Als begrip staat het in principe los van religieuze of spirituele stromingen, kaders, die overigens wel bases (kunnen) vormen voor gemeenschappelijke beleving/uiting van wat wij op geestelijk niveau ervaren en willen delen.

Uit een aantal reacties, naar aanleiding van het artikel, bleek inderdaad dat meerdere mensen het begrip ‘spiritualiteit’ min of meer in een hokje hadden geplaatst. “Ik stond er eigenlijk nooit op deze manier bij stil. Bij spiritualiteit dacht ik eigenlijk vooral aan paranormale dingen en een beetje zweverig gedoe,” was een van de reacties.  Andere reacties waren daarmee vergelijkbaar en kwamen overeen met reacties die ik dikwijls in gesprekken te horen krijg.
Omdat persoonlijke spiritualiteit immers niets met enge kaders te maken heeft, maar alles met (persoonlijke) vrije beleving,  waarmee je tot (persoonlijke) inzichten kunt komen die aansluiten bij je authentieke zelf, ben ik altijd weer blij als ik merk dat mensen het begrip spiritualiteit (weer) buiten de kaders kunnen plaatsen, waardoor meer ruimte in denken en ervaren ontstaat.

Gezien ik het belang van een vrije geest voor ieder (uniek) mens hoog acht, besloot ik het onderwerp nog verder uit te diepen door er een documentaire over te maken.  Ik bedacht hiervoor een viertal vertegenwoordigers uit diverse  religieuze – en spirituele stromingen te interviewen, over hun persoonlijke beleving van spiritualiteit.
Na gedegen research ,  het zoeken naar deelnemers die bereid waren zich hiervoor open te stellen,  uitvoerig overleg met cameraman Ronald van Veen en technisch advies van Roelant Producties, plande ik interviews en opnamedagen met de volgende deelnemers:

Surindre Tewarie; pandit (hindoepriester)
Jan van Deenen; jezuïet († 21/08-2012)
Baldwin Schreurs; zenmonnik
Navah-Tehila Livingstone; ‘singing rabbi’

Alle  verwachtingen werden overtroffen door de warmte waarmee we door elk van hen werden ontvangen. Hun openheid, die buiten alle kaders leek te vallen, maakte bovendien een diepe, inspirerende indruk op mij.
Na de opnamedagen hadden we bijna zeven uur aan opnamemateriaal verzameld en hebben we de individuele interviews ruw gemonteerd tot vier afzonderlijke monologen. Mijn tussenkomst als interviewer hebben we hier volledig uit weggelaten, om de  documentaire zelfverhalend te maken. Vervolgens heb ik alle monologen ‘eindeloos’ aandachtig beluisterd, om ze stuk voor stuk goed te leren kennen. Toen dat het geval was heb ik mezelf  langdurig ‘opgesloten’  tot ik, met gebruik van de juiste selecties, de monologen zo naadloos mogelijk met elkaar had kunnen verweven. De basis was daarmee gereed, waarna we een inleiding en intermezzo’s konden aanbrengen  en het intensieve proces van verfijning konden aanvangen.  Musicus/toetsenist Jordy Kalfsvel produceerde de muziek en de sounds voor de uiteindelijk 53 minuten durende productie, die later terug is gebracht tot 43 minuten.

Door de juiste vragen te stellen lukte het om, onder de oppervlakte van de verschillen, in te zoomen op de eenheid in de Kern. Het resultaat is een verdieping van het begrip spiritualiteit, waarin een aantal zaken (o.a.) duidelijk naar voren komen:

  • Vind je eigen weg, vanuit je eigen basis
  • Open je hart; luister naar wat vanbinnen wordt gevraagd
  • Weet wáár je zoekt, als je weet wàt je zoekt
  • Er ontbreekt niets; je bent al compleet
  • Muziek is een spirituele dimensie
  • Leef aandachtig; doe je ogen open en verwonder je
  • Jij bent de moeite waard
  • Lach eens!

Wat ik met deze documentaire zichtbaar wil maken is dat onder de oppervlakte van spirituele, religieuze en culturele verschillen een (persoonlijke) Kern aanwezig is die jou in staat stelt om je geestelijk te voeden met dat wat bij je past. De manier waarop je die weg wilt vinden of bewandelen staat je geheel vrij, (met name) wanneer je dat vanuit je zuivere (persoonlijke) intentie doet.

Ieder mens, uit welke ‘hoek’ dan ook, kan een ander mens inspireren tot een (persoonlijke) wijze van zelfontwikkeling, mits dat vanuit openheid, wederzijdse acceptatie en respect gebeurt. Wanneer je die inspiratie tot je neemt, waarvan je voelt dat het bij je (werkelijke zelf) past, klopt het en zul je in staat zijn jezelf innerlijk te verrijken. En dat kan reuze prettig zijn, kan ik je verklappen.

De documentaire leent zich uitermate voor themabijeenkomsten, met aansluitend interactie d.m.v. een (geleide) discussie/gedachtewisseling.

Klik hier voor een korte sfeerimpressie op de documentaire-pagina.

Relevante links:

Hindoecentrum “Sewa Dhaam
Boeddhistische tempel & meditatiecentrum “De Dharmatoevlucht
Ensemble voor Joodse spirituele en liturgische muziek “
Or balev
Jan van Deenen & “publicaties“.

Dit bericht is geplaatst in Levensbeschouwing, Persoonlijke ontwikkeling, religie, Spiritualiteit, Zingeving met de tags , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

3 Reacties op “Spiritueel Bewustzijn” – een documentaire van Emovisie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *