Achteroverleunen in een relatie?

Elk emotioneel gezond mens heeft behoefte aan verbondenheid. Zoals een kind graag in de buurt van vader en (niet zelden vooral) moeder is, zo verlangt nagenoeg elke volwassene naar de emotionele nabijheid van een partner waarbij je weet dat je er voor elkaar bent als je elkaar nodig hebt. 
Geen mens is echter hetzelfde als de ander en dat geldt evenmin voor relaties. Daarom alleen al bestaat er geen enkele verbintenis die tot in de finesses perfect is. Problemen kunnen dan ook in elke relatie ontstaan. Communicatie kan verstoord raken en spanningen kunnen oplopen. Angst en verdriet kunnen dan vrij spel krijgen en voor je het weet zoek je naar de sleutel waarmee je weer uit je relatieproblemen kunt komen. Wie eerder dacht achterover te kunnen leunen in een liefdesrelatie zal bedrogen uitkomen.

relatie 1Bij relatieproblemen spelen over het algemeen verschillende inhoudelijke en praktische meningsverschillen een rol maar heeft vooral het vertrouwen een flinke deuk opgelopen. Het gevoel dat je op elkaar kunt rekenen is dan aangetast en het is lastig geworden om te kunnen zien dat je samen toch de wereld (weer) aan zou kunnen.

Wanneer je partner emotioneel niet beschikbaar is of als je verwikkeld bent in een heftige ruzie, mankeert het je aan veilige gevoelens en staat een ieder daardoor alleen. In solide en stabiele relaties, waarbij onderling vertrouwen sterk blijft, gaat zoiets ‘vanzelf’ wel weer over, maar wanneer een relatie al langere tijd problemen en/of ruzies moet ontberen, kan er op een bepaald niveau een diepe angst ontstaan, wat maakt dat emoties bij relatieproblemen dan ook vaak zo intens zijn.

Omdat je partner een spiegel voor je zelfbeeld is, hakt het er nogal in als je een gebrek aan respect, begrip, aandacht en vertrouwen ervaart. Je kunt dan niet meer voldoen aan elkaars emotionele (basis)behoeften. De verwijdering veroorzaakt dan een zekere eenzaamheid en maakt het lastig om er samen over te praten. Als je niets doet wordt het vaak alleen maar erger.

Wanneer er problemen zijn is het belangrijk dat je ruziepatronen leert (h)erkennen en elkaars onderliggende emoties anders gaat zien en begrijpen. Na het voorleggen van het probleem is de eerste stap die met behulp van relatie-counselling wordt gezet dan ook het weer op gang brengen van een gesprek tussen beiden – ook dikwijls apart van elkaar, zodat het onderlinge vertrouwen weer kan toenemen en je gezamenlijk (weer) kunt bespreken wat nodig is om tot een nieuw perspectief te komen.

Eenmaal (opnieuw) emotioneel met elkaar verbonden kun je veilig samen kwetsbaar zijn en over je kwetsbaarheid praten. Het gevoel samen alles weer aan te kunnen komt dan weer terug, waardoor praktische problemen en details opeens weer een stuk gemakkelijker op te lossen blijken. Door de ruimte die ontstaat kunnen dan op meerdere vlakken weer positieve veranderingen ontstaan.

Zodra je weer naar elkaar kunt luisteren, elkaars verschillen kunt accepteren en elkaar kunt ondersteunen, is de communicatie niet meer zo beladen door negatieve emoties, onbegrip en angst. Met nieuwe manieren van denken en praten kun je vastgeroeste posities beter loslaten en vrijer zoeken naar manieren om oude en nieuwe problemen op te lossen.

Naast de liefde voor elkaar, inclusief het respect en het vertrouwen, zijn individuele wil en inzet, van ieder afzonderlijk, onmisbare ingrediënten om een relatie gezond te houden, compleet met alle onderlinge verschillen. Wie rust vindt in die wetenschap en daaraan blijvend werkt, kan daarin met een gerust hart achteroverleunen.

Dit bericht is geplaatst in Behandelaar, Communicatie, Counselling, crisis, Hulpverlening, Samenwerken met de tags , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *