Praten helpt, echt praten nog beter.

Tobben over emotionele problemen komt vaker voor dan je misschien denkt, soms zelfs in die mate dat men het gevoel heeft er alleen niet uit te komen . Dat praten hierbij goed kan helpen is bekend, maar waar de een zijn hart gemakkelijk uitstort, loopt de ander ontzettend lang te torsen met een ellendig gevoel . Toch is dat lang niet altijd nodig.

Door met iemand te gaan praten over je probleem kan je vaak eerder tot een oplossing komen of een manier vinden waardoor je er beter mee om kunt gaan. Die ander weet je misschien op ideeën te brengen waaraan je zelf nog niet hebt gedacht , waardoor je denkt: “hé, zo kan het blijkbaar ook!”

Er zijn ook mensen die liever afwachten tot hun problemen zich ‘vanzelf’ oplossen. Wat bijna niemand daarbij echter beseft is dat die problemen later, al dan niet in een andere vorm, opnieuw kunnen verschijnen. Ervaring leert namelijk dat we onze ‘levenslessen’  net zo vaak voorgeschoteld krijgen tot we er iets mee hebben gedaan.
Het is dan ook niet vreemd dat wie zijn problemen altijd oppot of laat voor wat ze zijn de kans loopt om op den duur volledig vast te lopen in zichzelf. Dat geldt helaas ook dikwijls voor mensen die vervallen in uitstelgedrag.

Praten helpt, echt praten nog beter 1Als je wel wilt maar er zelf maar moeilijk uit kunt komen is dat zeker geen schande. Het is dan niet alleen verstandig om te gaan praten, maar ook verstandig om dat met iemand te doen die daar bedreven in is.  Het is, ondanks goede bedoelingen, namelijk lang niet iedereen gegeven om zonder de invloed van eigen ervaringen, bevindingen en aannames hulp te bieden.

Iemand waar je echt iets aan hebt is iemand die goed naar je kan luisteren, die daar de tijd voor neemt en zonder direct een  oordeel te uiten begrip voor jouw situatie kan uitspreken. Zo iemand is tevens in staat om jou beter naar jezelf te leren kijken en luisteren en kan je daarmee vanuit je eigen levenswaarden en -normen (weer) in je eigen kracht zetten.
Zo wordt eigen verantwoordelijkheid van binnenuit gestimuleerd en kun je de regie weer in eigen hand krijgen. Het maakt je sterker.

Het is begrijpelijk als er tijdens moeilijke tijden weerstand ontstaat om de stap richting goede hulp te zetten. Als hulpverlener heb ik alle excuses al gehoord en gezien en kan ik ook zeggen dat ik ze volledig begrijp, omdat weerstand nogal een vervelende worsteling kan zijn. Maar een ding weet ik zeker:  er vindt al een verandering plaats zodra de eerste stap richting hulp is gezet!

Praten met een professional bespaart je uren, dagen en soms maanden van onnodig gepieker en gedoe, met alle emotionele, sociale en maatschappelijke gevolgen van dien.

In mijn eigen praktijk zie ik de mensen meestal na één gesprek  al een stuk opgeluchter naar huis gaan, waardoor het de volgende keer stukken makkelijker wordt om vrijuit te praten.
Hoe eerder je (weer) inzicht krijgt in de situatie, des te eerder kun je gestructureerd het heft (weer) vol vertrouwen in eigen hand nemen. En reken maar dat dat scheelt!

Vragen? Gun jezelf de antwoorden en neem hier gerust vrijblijvend contact op.

Dit bericht is geplaatst in Behandelaar, Burnout, Counselling, Creatief denken, crisis, depressie, Geen categorie, Hulpverlening, midlifecrisis, persoonlijke crisis, Relaties, Zingeving met de tags , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *