Stap over die drempel

Tobben over emotionele problemen kan soms lang aanhouden. Dat praten met een professional (zoals een counsellor) hierbij goed kan helpen is bekend, maar toch wordt dat nog vaak lang uitgesteld om verschillende redenen. De oorzaak dat er soms maar moeilijk over de drempel wordt gestapt ligt dikwijls in het feit dat er niet over het probleem heen kan worden gekeken, waardoor er geen basis voor vertrouwen kan ontstaan en het ‘gemakkelijker’ is om onzekerheden te blijven benoemen die de problemen juist in stand houden. De hoogste tijd om af een aantal van die onzekerheden te benoemen en ermee af te rekenen!

 • “Het kost me geld.”
  Drempel EmovisieWie (te) lang wacht met het oplossen van zijn problemen zal uiteindelijk een groter offer brengen dan iemand die het zichzelf gunt om beter te worden door met goede, gestructureerde hulp aan zichzelf te werken.
  Een paar sessies die je handvatten geven om ook in je verdere leven meer grip te
  behouden zullen allicht meer opleveren dan een aantal avonden doorzakken in de horeca of andere bezigheden met als doel: (kortstondig) vergeten.
  Jijzelf bent immers het instrument waarmee je aan je geluk en je wensen kunt werken. Een paar keer goede begeleiding krijgen is goud waard omdat je daar je leven lang kracht uit kunt putten.
 • “Ik weet niet waar ik moet beginnen.”
  Als problemen dusdanig zijn opgestapeld dat er verwarring over mogelijke oorzaken en emoties zijn ontstaan, kan het lastig zijn om je verhaal gestructureerd te vertellen. Een goede professionele hulpverlener zal je er uiteraard bij helpen om orde in je hoofd en daarmee in je leven te scheppen. Geheel in je eigen tempo, op een manier die bij jou past.
 • “Ik durf de stap niet te zetten.”
  Het is begrijpelijk dat het lastig kan zijn om de stap richting hulp te zetten en jezelf daarvoor open te stellen, het gaat immers om een confrontatie met je emotionele zelf. Daarbij zijn velen van ons opgegroeid met het idee dat het tonen van je gevoelige kant een zwakte is en dat je daarmee dus niet sterk of succesvol genoeg bent. Wie echter ontdekt dat het tonen van je kwetsbaarheid je juist meer inzicht en kracht kan geven, maakt kennis met de mogelijkheden die we met ons meedragen om negatieve emoties positief om te buigen.
 • “Ik ben bang dat mijn probleem niet opgelost kan worden.”
  Wie vooraf al bedenkt dat een probleem niet opgelost kan worden, sluit zelf de weg naar verbetering bij voorbaat af. Natuurlijk bestaan er problemen die moeilijk op te lossen zijn en zelfs problemen die niet op te lossen zijn, maar er bestaan ook altijd andere manieren waarop je ernaar kunt kijken, zodat je er anders, beter mee om kunt leren gaan. Een andere benadering brengt nieuwe energie met zich mee, waardoor je gemakkelijker tot andere inzichten komt.
 • “Ik ben bang voor verandering.”
  Wanneer we iets willen verbeteren in ons leven zullen we iets aan onze omgeving en/of aan onszelf moeten veranderen. Soms zijn er dusdanig grote veranderingen nodig om uit een moeilijke situatie te geraken dat ons hele leven op z’n kop lijkt komen te staan. De angst voor dergelijk grote(re) veranderingen is zeer begrijpelijk, we willen immers allemaal graag onze zekerheden behouden en lang niet iedereen is even benieuwd naar het onbekende achter een nieuwe horizon.
  Een goede hulpverlener echter begeleidt je stap voor stap, met zorg, naar een situatie die veel beter, gezonder voor je is en houdt je de nieuwe mogelijkheden voor die zich onderweg aandienen, zodat je zelf, in je eigen tempo, hernieuwd vertrouwen op kunt bouwen om je nieuwe, passende situatie vorm te geven.

Door te komen praten over je (emotionele) problemen kan je vaak eerder tot een oplossing komen of een manier vinden waardoor je er beter mee om kunt gaan. Wanneer je over de drempel stapt zal je snel merken dat je vertrouwen toeneemt en nieuwe, behulpzame inzichten zich aandienen. Schroom niet, je bent immers van harte uitgenodigd. En bovendien: je bent het waard!

Voor vragen: neem hier vrijblijvend contact op.

Dit bericht is geplaatst in Behandelaar, Burnout, Counselling, crisis, depressie, EMDR, Hulpverlening, midlifecrisis, persoonlijke crisis, Persoonlijke ontwikkeling, rouw, Spiritualiteit, Zingeving met de tags , , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *