Laat de zon weer schijnen!

Steeds  vaker zie ik mensen verschijnen die, vanwege uiteenlopende redenen, te lang hebben uitgesteld om hulp te zoeken voor hun emotionele problemen.  Het is werkelijk zonde om te zien hoe steeds zwaarder wordende gevoelens de dagen steeds donkerder kunnen kleuren.  Hoe heerlijk is het dan als blijkt dat je na een gesprek alweer mogelijkheden ziet, waardoor je de zon weer in je leven ziet schijnen!

Het is waar dat bepaalde moeilijke periodes soms ‘moeten’ worden doorleefd om zelf door bepaalde emotionele processen te komen. Levenslessen zijn immers altijd persoonlijk en hebben soms iets meer tijd nodig om tot het besef door te dringen.
Desondanks zie ik ook dikwijls mensen die het vragen om hulp onnodig lang uitstellen als ze zelf niet meer uit hun emotionele problemen komen en ook de goedbedoelde “je-moet-gewoon-dit-“ en “je-moet-gewoon-dat-adviezen” uit de directe omgeving geen soelaas meer bieden.

Laat de zon weer in je leven schijnen!Redenen waarom het vragen om emotionele hulp wordt uitgesteld lopen zeer uiteen: De een ziet het als een zwakte om hulp te vragen, de ander denkt dat het vanzelf wel weer over zal gaan als je er geen aandacht aan besteedt, weer een ander twijfelt erover of het zal helpen en een volgende kan het zelf niet bekostigen of heeft  er de kosten en de moeite niet voor over .

Wat opvalt is dat tegenwoordig langer wordt gewacht met vragen om hulp dan nog slechts een paar jaar geleden. Wat ik ervan merk is dat dit is te wijten aan het uitkleden van de zorg of misschien helderder verwoord: de toenemende maandenlange wachtlijsten in het reguliere circuit en het inperken van de zorgvergoedingen, waardoor financiële dilemma’s ontstaan – niet verbazend dus dat de burnouts toenemen!

Wie minder of zelfs niets meer vergoed krijgt neigt niet gauw naar het (be)zoeken van een gesprekstherapeut (zoals een counsellor) buiten het reguliere circuit. Begrijpelijk, maar zeker ook heel erg jammer voor wie de financiële overweging (nog wel) kan maken.  Al was het alleen maar omdat er buiten het reguliere circuit geen tijd verspild hoeft te worden aan soms maandenlang wachten op de uiteindelijke behandeling en er dus onmiddellijk van start kan worden gegaan met gerichte persoonlijke hulp, waardoor je zo snel mogelijk weer zelf grip op je leven krijgt.

Direct aan de slag gaan met dat wat je emotioneel dwars zit kan je heel veel ellende besparen, zowel emotioneel als financieel. Daarmee levert het een heleboel inzicht en levensvreugde op, waar geen uitgaven aan vluchtige pleziertjes en hebbedingetjes tegenop kunnen .

Met een simpele vraag om professionele hulp zal de zon eerder weer in je leven gaan schijnen!

“Hulpverlenende gesprekken worden soms voor zwaar aangezien, totdat blijkt dat ze verlichten.”

Dit bericht is geplaatst in Behandelaar, Burnout, Counselling, crisis, depressie, Hulpverlening, persoonlijke crisis, Persoonlijke ontwikkeling met de tags , , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *