Doormodderen of Overwinnen ?

Mensen die bij mij in de praktijk komen laten vaak een langere tijd van doormodderen achter zich. Eenmaal de drempel over lucht het allemaal enorm op. Ze zijn blij dat ze hun verhaal hebben kunnen doen en daarmee een positief begin hebben kunnen maken aan een stap richting verlichting. En echt, het is geweldig om iemand met nieuwe hoop en vertrouwen naar huis te zien gaan!

Het is heel menselijk om onzekerheid en andere narigheid liever te willen vermijden en dus is uitstellen van moeilijke doch belangrijke zaken zeer begrijpelijk.  Hoezeer iedereen ook weet dat almaar uitstellen meer energie vreet dan oplevert.
Uitstellen van stappen richting verbetering maakt niet alleen dat minder leuke dingen steeds ingewikkelder worden, maar ook dat leuke dingen erbij verbleken en daardoor zelfs kunnen verdwijnen. Als je de rommel, het probleem, niet opruimt komt je in een eenzame puinhoop terecht.

Wie niet (meer) in staat is om een betere situatie voor zichzelf te bedenken en te creëren – bijvoorbeeld uit angst – kan dat bewust of onbewust soms lang voor zichzelf en zijn omgeving verbloemen. Bijvoorbeeld door zeer sterk op andere zaken te focussen, waardoor de werkelijke kern van het probleem nooit of amper kan worden aangepakt.

Om betere oplossingen vanuit de kern te kunnen zoeken, vinden en verwezenlijken is meer zicht en inzicht nodig en daarvoor moet je een drempel over. Het is daarbij goed te weten dat je die drempel vaak zelf opwerpt. Wie niet durft ‘verzint’ immers gemakkelijk iets om er niet aan te hoeven beginnen. Iedereen kent wel een aantal excuses:

  • Ik red het zelf wel.
  • Het is gewoon mijn lot.
  • Het komt vanzelf wel goed.
  • Hulp kost geld en dat heb ik niet.
  • Met mijn drukke leven heb ik er geen tijd voor.
  • Het ligt voornamelijk aan de ander, die houdt het in stand.
  • Er is toch niets aan te doen, het leven is sowieso altijd zwaar.

Doormodderen of OverwinnenNog voor dit alles ligt echter de erkenning van je probleem. Niemand heeft gezegd dat het gemakkelijk zal worden om dit te overwinnen, niemand heeft beloofd dat de weg naar beter moeiteloos zal gaan, maar jouw erkenning van het probleem is een eerste stap richting beter. Best lastig, maar je bent het dubbel en dwars waard!

Als je jezelf opent door te praten over de angsten en belemmeringen die de oplossing van de kern van je probleem in de weg blijven staan, zul je op den duur steeds meer rust en ruimte in jezelf ervaren. Een goede hulpverlener stelt je daartoe de juiste vragen en brengt je in contact met je persoonlijke kracht. Daarmee kun je je vertrouwen doen toenemen en gesterkt de moeilijkheden achter je laten.

Ik gun niemand het doormodderen, omdat ik weet dat je kunt overwinnen!

Neem gerust contact op. Je bent hartelijk welkom!

 

Dit bericht is geplaatst in Behandelaar, Burnout, Communicatie, Counselling, Creatief denken, crisis, depressie, Hulpverlening, Levensbeschouwing, midlifecrisis, persoonlijke crisis, Persoonlijke ontwikkeling, Relaties, Samenwerken, Therapie, Zingeving met de tags , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *