Last van voorjaarsmoeheid? Houd de bovenkamer fris!

Als de dagen langer worden en de vogels weer steeds vaker fluiten krijgen we zin om de winterjassen weer diep in de kast te stoppen. Na maandenlang veel tijd binnen doorgebracht te hebben zien we uit naar de zomer om eindelijk weer van de zon en het buitenleven te genieten.
Niet iedereen voelt zich in het voorjaar echter meteen al helemaal happy. Wie zich in deze periode lusteloos en somber voelt kan last hebben van voorjaarsmoeheid. De hoogste tijd om de ‘bovenkamer’ een beurt te geven!

Lusteloosheid en sombere gevoelens in het vroege voorjaar kunnen te maken hebben met de nasleep van een winterdip, die in sommige gevallen kan wijzen op een seizoensgebonden depressie. Je hoeft daar lang niet altijd bang te voor te zijn want er is namelijk een verschil tussen minder energie hebben en helemaal nergens meer toe in staat zijn.

Symptomen van  voorjaarsmoeheid kunnen zijn:

  • Lusteloosheid
  • Vermoeidheid
  • Slecht kunnen slapen
  • Snel geïrriteerd zijn
  • Somberheid en pessimisme
  • Slechte concentratie
  • Geen plezier kunnen beleven aan leuke dingen

Voorjaar EmovisieIn de wintermaanden doen we minder energie op, mede omdat we minder daglicht opnemen. Daarbij bewegen we ook vaak minder tijdens de koudere seizoenen. Dit kan ertoe leiden dat afvalstoffen langer in ons lichaam aanwezig blijven, ook als het voorjaar nadert en dat maakt dat we ons in die periode lusteloos, moe  en somber kunnen voelen.

Wanneer je last van voorjaarsmoeheid hebt kun je er zelf iets aan doen om je beter te voelen. Lichaamsbeweging in de buitenlucht, het liefst in de vrije natuur, is een absolute aanrader.
Hoe meer verse zuurstof je naar binnen haalt des te beter kan je lichaam zich zuiveren, zodat de zuurgraad van je lichaam een betere balans vindt.
Hoe meer daglicht je opneemt des te beter wordt ook je concentratievermogen. Voldoende daglicht kan bovendien een depressie voorkomen of  zelfs genezen.
En wat te denken van de vitamine D waar daglicht ons van voorziet. Hiermee verhoogt je weerstand!
Kortom: na een wandeling voel je je al gauw weer frisser in je bovenkamer. Dus al is het soms misschien nog wat koud of regenachtig, ga lekker naar buiten en stap flink door!

Ook het opruimen van je huis, tuin, schuur of balkon kan een positieve uitwerking op de atmosfeer in je ‘bovenkamer’ hebben. Het letterlijk, fysiek ordenen van een ruimte kan zeer versterkend werken bij het ordenen van gedachten en emoties.

Veel mensen die last van voorjaarsmoeheid hebben blijven door somberheid ook hun problemen ‘stapelen’, in de hoop dat bij het aanbreken van de zomer alle moeilijkheden vanzelf opgelost zullen zijn. Wie merkt dat dit niet zomaar lukt klopt vlak voor de grote vakantie nog even bij mij aan om ‘de boel snel weer even op de rails te krijgen.’ Het geval wil alleen dat hoe hoger problemen en bijbehorende emoties zich hebben opgestapeld des te meer tijd het kost om ze allemaal op te lossen. Laat persoonlijke moeilijkheden daarom niet ongemoeid maar ruim ze het liefst direct op!

Voorjaarsmoeheid of niet, het is sowieso beter om tijdig aan de bel te trekken als emotionele problemen zich opstapelen. In een opgeruimde ‘bovenkamer’ is het immers ruim en fris en kan het licht van de zon ons beter bereiken.

Plaag jezelf niet door te wachten als het even niet vanzelf gaat, neem gerust contact op!

Dit bericht is geplaatst in Behandelaar, Counselling, crisis, depressie, Hulpverlening, persoonlijke crisis, Therapie met de tags , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *